شهرنامه/ منیژه خزایی |
بیست و یکمین نشست از سلسله نشستهای تخصصی تهرانشناسی و نهانگنجهای تهران با موضوع “خیمهشببازی، میراث نمایشی تهران” در فضایی متفاوت و دلنشین برگزار شد.
به گزارش خبرنگار شهرنامه، در این نشست که با حضور و استقبال علاقمندان به میراث و هویت تاریخی شهر تهران و به دبیری محمود منیعی و روایتگری سیاوش ستاری در موزه خیمهشب بازی ایران برگزار گردید، تاریخچه عروسکگردانی و خیمهشب بازی در ایران و تهران برای حاضران بازگو شد.
سیاوش ستاری با اشاره به قدمت 1600 ساله عروسک گردانی در ایران اظهار داشت: در اشعار نظامی و خیام رد پای مشخصی از عروسکگردانی وجود دارد و این موضوع را میتوان در آثار بسیاری از نویسندگان و شاعران ایران قدیم رصد کرد.
وی ادامه داد: عروسکگردانی در ایران شکلی کاملا منحصر بهفرد دارد و به عنوان یک میراث ارزشمند تاریخی، همه آداب و رسوم و فرهنگ اصیل ما را در خود حفظ کرده و آب و رنگ ایرانی دارد.

ستاری افزود: خیمه شب بازی در کشور و شهر ما تا امروز فراز و فرودهای متعددی را پشت سر گذاشته و در دورههای تاریخی مختلف، فضاهای متفاوتی را تجربه کرده است، به این معنا که گاهی شاهد اقبال دولتها و حکومتها به این هنر ایرانی بودهایم و گاهی با سختگیریهای شدید و حذف موقت از عرصه هنری همراه بوده است.
وی توضیح داد: خیمهشببازی در دولت صفویه و بویژه دوران حکومت شاه سلطان سلیم، بسیار تند، سیاسی و گستاخانه جریان داشت اما با روی کار آمدن رضاخان، حذف خیمهشب بازی برای مدت طولانی در دستور کار قرار گرفت و هیچکس اجازه فعالیت در این زمینه را نداشت تا اینکه در اواخر دوره رضاخان، دوباره به این هنر اصیل ایرانی توجه شد و آرام-آرام فضا برای توسعه آن فراهم گردید.
ستاری تاریخ طلایی عروسک گردانی و خیمهشب بازی را بعد از سال 1367 عنوان کرد و اظهار داشت: از این سال به بعد شاهد حضور گسترده و چشمگیر هنرمندان عروسکگردان ایرانی در جشنوارههای خارجی هستیم و همین موضوع، جهانیشدن پیامهای نهفته در این هنر ملی را به همراه داشته است و عروسکگردانان کشورمان، انتقال فرهنگ، تاریخ و هویت ایرانی را در این جشنوارهها مدنظر داشته و دارند.
بر اساس این گزارش، حاضران و شرکتکنندگان در این نشست، ضمن بازدید از قسمتهای مختلف موزه خیمهشببازی، ساعتی را در کافه این موزه گذراندند و در یک عصر گرم تابستانی، میهمان انجمن دوستداران بودند.
اجرای مراسم سنتی عروسکگردانی توسط استاد سیاوش ستاری و همکارای وی در موزه خیمهشب بازی ایران، از دیگر بخشهای جذاب و دلنشین بیست و یکمین نشست نهانگنجهای تهران بود.

