شهرنامه/ منیژه خزایی |
بیست و ششمین نشست از سلسله نشستهای تهرانشناسی و نهانگنجهای تهران با موضوع “روزگار ملک” به دبیری محمود منیعی و با حضور نصرالله حدادی در محل کتابخانه و موزه ملی حاج حسین ملک برگزار شد.
به گزارش خبرنگار شهرنامه، در این نشست که با استقبال چشمگیر شهروندان تهرانی و علاقمندان به میراث و هویت تاریخی شهر تهران برگزار شد، محمود منیعی بنیانگذار انجمن دوستداران تهران و دبیر نشستهای تخصصی تهرانشناسی در سخنانی اظهار داشت: خرسندیم که امروز در هفتاد و دومین نشست تهرانشناسی و بیست و ششمین نشست نهانگنجهای تهران، و در راستای پاسداشت دستاوردهای فرهنگی و اجتماعی بزرگان شهر تهران، به موزه و کتابخانه ملی حاج حسین ملک آمدهایم تا در دل بازار تهران و در قلب تپنده تاریخی پایتخت، برگ دیگری از میراث فرهنگی و ارزشمند شهرمان را ورق بزنیم و مرور کنیم.
وی با اشاره به حضور آقای حسینی معاون برنامهریزی شهردار منطقه 12 تهران در این نشست اقزود: شایسته است که در این فرصت، ضمن قدردانی از حضور معاون محترم شهردار منطقه، اشارهای داشته باشم به فعالیتهای ارزشمند آقای سعادتی که به عنوان شهردار این منطقه قدیمی و بااصالت، منشا اتفاقات خوبی در زمینه حفاظت و پاسداشت میراث تاریخی بودهاند.

- حاج حسین ملک فراتر و بزرگتر از موزه و کتابخانه است
رضا دبیری نژاد رئیس ادارۀ موزه کتابخانه و موزۀ ملی ملک نیز در این نشست با اشاره به فعال شدن مجدد این کتابخانه و موزه ملی، گفت: فضای این نشست که با عنوان تهرانشناسی و شناخت نهانگنجهای تهران همراه است، فرصت مناسبی است که درباره معیارهای تهرانی بودن بیاندیشیم و به این فکر کنیم که چگونه میتوان در همین زمان حال، برای تهران خاطرهسازی کرد تا خاطرههای امروز ما نیز برای آینده ثبت شود.
وی با بیان اینکه حاج حسین ملک یک برند شهری و افتخار ملت ایران است، ادامه داد: ما باید به این سوالها فکر کنیم که چه نسبتی بین موزه و کتابخانه ملک با بازار تهران وجود دارد؟ و چرا یک آدم بازاری و ملاک مثل حاج حسین ملک، همه دارایی و اموالش را وقف فرهنگ عمومی و پیشرفت و تعالی ایران و تهران کرده است؟
دبیری نژاد افزود: حاج حسین ملک خودش در قامت یک دولت ظاهر شد و فعالیتهای بزرگ و ماندگاری در زمینه موزه و کتابخانه انجام داد که در نگاه اول، این اقدامات جزو مسئولیتها و وظایف دولت بوده است.
رئیس ادارۀ موزه کتابخانه و موزۀ ملی ملک تصریح کرد: البته حاج حسین ملک بزرگتر از کتابخانه و موزه است و ما باید او را فراتر و خاصتر از اینها ببینیم تا فقط محدود به همین فضا و عنوان نباشد؛ چراکه جهانی شدن چنین اندیشهها و اشخاصی، مهمترین هدفی است که باید به دنبالش باشیم و البته در همه نقاط جهان چنین است که خاندانهای حامی هنر و فرهنگشان را به همه دنیا معرفی میکنند.

- نصرالله حدادی: مرحوم ملک، تکلیفش را با دنیا و آخرتش میدانست
نصرالله حدادی پژوهشگر و تهرانشناس نیز طی سخنانی برای حاضران اظهار داشت: من امروز به عنوان دوستدار حاج حسین ملک در خدمت شما هستم، چراکه مرحوم ملک جزو تکآدمها و معدود افرادی بود که تکلیفش را با دنیا و آخرتش میدانست.
وی افزود: وقف سنت پایدار و حسنهای در ایران است و حاج حسین ملک هرچه داشت را در این زمینه به جریان انداخت و حتی با بهرهگیری از یک هوشیاری کمنظیر، این مجموعه فرهنگی و تاریخی را به آستان مقدس امام هشتم (علیهالسلام) منتقل کرد چراکه میدانست ارادت ویژه مردم ایران به این امام عزیز همواره بیشتر و بیشتر خواهد شد و این آستان فضای مناسب و امنی برای ایمن بودن کتابخانه و موزهای است که به عموم مردم ایران تعلق دارد.
حدادی ادامه داد: امروز خوشحالیم که این مجموعه کاملا در خدمت مردم است و تنها مرکزی است که به هیچ نهاد و شخصی آویزان نیست، به این معنا که روی پای خودش ایستاده و این نکته بسیار مهم و ارزشمندی است که از بینش متعالی و بلند حاج حسین ملک نشات میگیرد.
این پژوهشگر و تهرانشناس تاکید کرد: ما باید نیکیها و پاکیها و خوبیهای گذشته تهران را بشناسیم و از آنها محافظت کنیم. در همین بازار تهران، آدمهای بزرگی حضور داشتهاند که همواره پایبند به اخلاق و فضائل انسانی بودهاند و بر ما تکلیف است که یاد و نام انها را نیک بداریم.

- معاون شهردار منطقه 12: خرسندیم که میزبان این همه ارزش هستیم
در ادامه این نشست، حسینی معاون شهردار منطقه 12 تهران هم ضمن قدردانی از برگزاری این نشست و توجه به بزرگان و مفاخر شهر تهران گفت: ما بسیار خرسند و مفتخریم که در منطقه 12 میزبان این همه ارزش و فضیلت هستیم و امیدواریم میزان وظیفهشناسی و قدرشناسی ما به حدی باشد که پاسدار این ارزشهای نیک انسانی و شهروندی باشیم، چراکه همه ما به این شهر و فرهنگ و تاریخش بدهکار هستیم و باید در هر جایگاه و مسئولیتی که قرار داریم، برای زنده ماندن و پاسداری از میراث و هویت شهرمان تلاش کنیم.
گفتنی است نشستهای تهرانشناسی و نهانگنجهای تهران، عصرهای چهارشنبه به دبیری محمود منیعی برگزار میشود و حضور و مشارکت عموم شهروندان در این نشستها امکانپذیر و رایگان است.